• Hunor Magyar

Tao kormány


Kedves Olvasónk!


Képzelje el, hogy Ön egy tehetséges vízszerelő, aki feltalálta a legkiválóbb megoldást, amellyel vizet lehet tisztítani. Persze, vannak a piacon más lehetőségek is, amelyekkel az Ön megoldása versenyzik. Sokan érdeklődnek, mert beszereznék a lakásukba ezt az új technikát, de kicsit drága a rendszer, ezért az állam engedélyezi, hogy magáncégek pénzzel megtámogathassák a beszerelést, ha akarják. Így aztán lesz sok embernek tiszta vize.


Mindezek után, kedves Olvasónk, képzelje el, hogy hiába a legjobb találmánya és a tehetsége, Önt és megoldását még nem ismeri a piac. Innentől az állami banditáknak két dolguk lehet: engedélyezik, hogy az Ön megoldása piacra kerüljön, vagy elzárják Önt a versenyben részvételtől.

A mi példánkban a kulturális tao-nak nevezett rendszer az, ahol Ön elkezdheti a piacra lépést, mert itt bárki bármilyen módon megmutathatja a tudását és a nézők döntik el, hogy mire vesznek jegyet.

A kulturális tao ezt erősíti, hiszen mindenki annyi többlettámogatást kap, amennyi pénzt tudott szerezni magának a nézőktől.

Ezzel szemben a sport tao esetében lényegtelen mennyi a nézői bevétel, a lényeg, hogy az új szereplőket nem engedik be a nem is működő piacra, hiszen ők nem részei a „látványsportoknak”.

És itt a látványt sokféleképpen kell érteni. Egyrészt úgy, hogy egy világbajnok tornásznak nem jár a sport tao, mert nem annyira látványos, amit csinál, mint amikor a Ferencváros kapusa 60 méterről képes potyagólt kapni egy műcsapat játékosától – kilencszáz néző előtt. Másrészt abból a szempontból is a látványsportok kapják, hogy a miniszterelnöknek látnia kell a támogatást. Ezért is a legtöbb taot tavaly (milliárdokat) az ő általa létrehozott falusi műcsapat kapta – akik persze a magyar NB1-ben, a semmiből hatvan métert rúgva szerzik valamiért a gólokat - ahogy az előbb is említettük.

Nos, mit tesz a magyar kormány: megszünteti a piacon alapuló, azaz tőle valamennyire független és működni kezdő kulturális taot, és ugyanebben a pillanatban kiszélesíti a sportra adható tao-pénzeket: az eredetileg utánpótlás-nevelésre létrejött adóformából ma már a nem működő stadionok üzemeltetésére is ki lehet dobni évi háromszázmillió forintot.

Tao kormány ez, nagyon tao.


127 views0 comments