• Hunor Magyar

Szégyenkezhetünk a románok előtt

Néhány nappal ezelőtt foglalkoztunk azzal a szomorú hírrel, hogy nyolc év NER után a magyar lett a második legszegényebb nép az Európai Unióban. Egyedül a bolgárok szegényebbek nálunk. Szomszédjaik közül már nem csak az osztrákok előznek meg minket, hanem a szlovénok, a horvátok, a szlovákok és a románok is. Elismételjük azoknak, akiknek a nemzeti büszkeség még számít valamit:

a rendszerváltás idején a magyaroknál sokkal szegényebb szlovákok és románok életszínvonala is közelebb van ma az európai átlaghoz, mint a magyaroké.


Ebből levontuk azt a fájdalmas tanulságot, hogy a trianoni békeszerződéssel elszakított magyarok jelentős része ma gazdagabb országban él mint az anyaországban maradtak.

Mi másnak nevezhető az a kormányzás, amely idáig juttatott minket, mint nemzetellenesnek?

Ennek a folyamatnak újabb állomása, hogy Romániában döntöttek az euró bevezetéséről. Az átállás várhatóan 2024-2026 körül történik meg.

Ez azt jelenti, hogy hat év múlva a szomszédos országok közül többen lesz hivatalos fizetőeszköz az euró, mint ahányban nem.

Szlovénia, Ausztria, Szlovákia, Románia része lesz az európai szintű pénzügyi stabilitásnak, Magyarország nem. Mi ennek az oka? Nagyon egyszerű.

Az euró bevezetésével lényegesen kisebb lenne a Magyar Nemzeti Bank mozgástere, ami azzal járna, hogy a Matolcsy-féle pénzszivattyú nem tudna a mai formájában működni.

Nem mennének százmilliárdok a nemzeti banki alapítványokba, nem lehetne a bankelnök családtagjait feltőkésíteni, jógaoktató barátnőt foglalkoztatni. A sokak által lesajnált románok viszont nem ezt az unortodox utat választották.

Korrupciós ügyészséget hoztak létre, bevezetik az eurót: az ottani politikusok nem áldozták fel az ország jövőjét azért, hogy még néhány milliárdot ellophassanak.
898 views0 comments