• Hunor Magyar

Repülniük kelleneA Miniszterelnökség helyettes államtitkára kirohanást intézett a budapesti Liszt Ferenc (lánykori nevén: Ferihegyi) repülőtér üzemeltetői ellen. A kormányzati ember szerint a repülőtéren szörnyű állapotok fogadják az utazókat, ami csak azért fordulhat elő, mert minket, magyarokat másodrendűnek tekint a más reptereken kifogástalan körülményeket biztosító cég.


„Nekünk nem jár építészeti minőség, nem jár tiszta WC és benne szappan, papír, tisztaság. Nekünk bádogváros, karám jár, folyamatos és bosszantó zsúfoltság mindenütt. Nekünk babakocsival vagy csomagokkal is csak a lépcsőzés jár a karámig vagy a karámtól a kijáratig, se lift, se mozgólépcső, ahogy bárhol Európában. Nekünk kerozingőzös várakozás a tűző napon, csapó eső és tumultus jár, meg kiabálás, az jár.” – írja felháborodottan a helyettes államtitkár.

Na most, ami a felsorolt problémákat illeti, azokban sok igazság van. Ugyanakkor ezt mindenki szóvá teheti, kivéve az előző és a mostani kormányok tagjai. Mert a magyar (és külföldi) utasokat a legsokkolóbb élmény nem a repülőtéren éri, hanem az odavezető úton.


Az igazi szégyen nem az, hogy kifogy a szappan a terminál vécéjében, hanem az, hogy Budapest nemzetközi repülőterét még mindig ugyanaz a kétszer egysávos út köti össze a várossal, amelyik már 50 éve is az igénytelenség és az elmaradottság szimbóluma volt.

Na az tényleg ciki. Az az útszakasz tényleg azt fejezi ki, hogy minket magyarokat másod-rendűnek tartanak. De nem Európa, és nem a repülőteret működtető cég, hanem a rendszerváltás utáni kormányok, amelyek képtelenek voltak rendesen megcsinálni ezt a nagyjából 20 kilométeres útszakaszt.

Az pedig az alázat és az önreflexió teljes hiányát mutatja, amikor egy kormánytag több ezer karaktert szán arra, hogy a reptéri körülményeket bírálja, miközben egy árva mondat erejéig sem utal a kormány, így a saját felelősségére az odavezető út szégyenletes állapota miatt.

Miért nem azzal foglalkozik, ami a kormány kompetenciájába tartozik? Miért a WC-papír hiánya miatt tiltakozik és miért nem azért, mert a magyarok egy olyan úton kénytelenek kijutni a repülőtérre, ami lassú és balesetveszélyes.

Csak nem azért, mert a kormányt valójában nem a váróterem körülményei izgatják, hanem a repülőtér üzemeltetését akarja valamelyik havernek megszerezni?
446 views0 comments