• Hunor Magyar

„Mi nyerjük a legtöbbet!”"Ne mi nyerjük a legtöbbet" – mondta a jelenlegi kormányfő még az első kormányzása idején a részben felesége által tulajdonolt Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. nem-taggyűlésén. (Utóbbi kifejezés azért lényeges, mert az idézett mondat elhangzását sosem tagadták, csupán azt, hogy azt egy hivatalos taggyűlésen ejtette ki száján a papíron mai napig vagyontalan miniszterelnökünk.) „Polgári Magyarország” volt még a jelszó akkoriban, és mértékletesség uralkodott. „Lopni lopjunk, no de csak kellő szerénységgel és alázattal, tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim” – gondolhatta anno nemzetünk vezetője.


Sok év eltelt azóta, a dolgok megváltoztak. Így történhetett, hogy a 2018-as állami közbeszerzésekről készült friss összesítés szerint Mészáros Lőrinc és családja cégei nyerték a legtöbb közpénzt tavaly, konkrétan nettó 265 milliárd forintot. A felcsúti csodacsalád mögött a Mészárossal gyakran üzletelő, ugyancsak Fidesz-közeli Szíjj László érdekeltségei végeztek 259,5 milliárddal. A harmadik helyre pedig kettejük üzlettársa, Varga Károly került, nettó 116.8 milliárd forint értékű elnyert közbeszerzéssel. „Mi nyerjük a legtöbbet, de még a második és harmadik legtöbbet is mi nyerjük” – hangozhatott el valahol, egy nem hivatalos taggyűlésen.


Így megy ez. Nincs már szerénység és alázat. Mértéktelen, szemérmetlen, ezt az országot évtizedekre megnyomorító szabadrablás van. Várba költözés, luxusmenza, szaunás stadion. Ti pedig, „büdös prolik” vállalhattok több túlórát, ha szeretnétek egy tejföllel többet venni a boltban.

Végül pedig két tévhitet nem árt tisztázni mindezzel kapcsolatban. Az egyik az a Fidesz-propaganda által a fejekbe vert hazugság, hogy „jó-jó, hát ezek is lopnak, de legalább az országban marad a pénz”. Nos, nem. Nem marad itthon a pénz. Magyarország nem véletlenül szerepel előkelő helyen minden olyan listán, mely a vagyonok offshore-cégekbe való kimenekítését vizsgálja. Ez a rezsim valóságos Kánaán az offshore-lovagok számára. Nem egy fideszes politikus le is bukott már 2010 óta, csak hát Mészáros újságjai nem nagyon írtak erről.


A másik tévhit, hogy „jó-jó, lopnak, de legalább épül az ország”. Nos, nem. Az így ellopott uniós támogatásokból többnyire hasznavehetetlen stadionok, magánvagyonná tett kastélyok és vadászházak, valamint végeláthatatlan, évente ismétlődő térkövezések valósulnak meg.


A Mészáros-cégek által tavaly elnyert közbeszerzések 93 százaléka európai uniós támogatás volt. És ez a legnagyobb bűn. Mert ezeket az uniós támogatásokat ésszerűen is fel lehetett volna használni. Ehelyett ez a pénz jelentős részben a világtörténelem legérdemtelenebb milliárdosához kerül, akinek nincs semmilyen számottevő teljesítménye azon túl, hogy a nevét adta Magyarország jövőjének elrablásához.
728 views0 comments