• Hunor Magyar

Legyőzni a Fideszt? Ej, ráérünk arra még!

Updated: Mar 21, 2019


A miniszterelnök tegnap megbukott Európában. A Néppárt lényegében kidobta őt, mert már nekik is kínos volt az összes botránya.


Ha az EP-választáson vereséget szenved, akkor itthon is megbukhat.

Hol van ehhez képest az ellenzék európai uniós kampánya? Amelyik elmondaná a magyaroknak, hogy mostantól a Fideszre adott szavazat az Európát felbomlasztani akaró populista pártokat erősíti. Azokat a kalandorokat, akik a Brexit tragikomédiáját a saját országaikban akarják megismételni. Sehol nem látjuk az ellenzék kampányát.


Pedig csak annyit kellene mondaniuk, igaz, folyamatosan és hangosan, hogy az Európában megbukott Orbán Magyarországot is magával rántja, ha nyer az EP-választáson.

Miért nem kampányol az ellenzék? Azért, mert az köti le az idejét, hogy a sokkal több pozícióról döntő önkormányzati választás előtt megállapodjanak. Valóban, a kutatások azt mutatják, hogy a Fideszt meg lehetne verni Budapesten és számos településen. Az országban nagyon sok helyen többségbe kerültek azok, akiknek elegük van a lopásból és a közszolgáltatások lerohadásából.


Most azonban az európai parlamenti választásra kellene összpontosítania az ellenzéknek, hiszen az önkormányzati választásról már rég meg kellett volna állapodnia. A Fidesz ugyanis majdnem mindenhol pozícióban van, a fideszes jelöltek kampánya már évek óta tart.


Vegyünk egy példát: Budapesten is többségben vannak a Fidesz-ellenes szavazók. A tanácselnök mentalitású, ókonzervatív főpolgármesternek mégis esélye van nyerni.


Nem abszurd ez?

Azért van erre esélye, mert a budapestiek még mindig nem tudják ki lesz a kihívója. Ugyanez megy a kerületekben is, ahol már régóta kampányolnak a hivatalban lévő fideszesek. Az ellenzék viszont csak majd valamikor június végén (!) nevezi meg a jelöltjeit. Utána jön a nyár, amikor senki nincs otthon, értékes hónapok vesznek el, végül marad pár hét a kampányra.


Így nem fog menni. Hiába bukna meg a Fidesz, ha megmenti az ellenzék árulása. Vagy, ha úgy jobban tetszik, akkor a tehetségtelensége. Ezt már nem tudja helyettük Manfred Weber elintézni.


Fel kell nőni a feladathoz!
251 views0 comments