• Arnold

Beteg vagy? Menj meccsre!

Minden napra jut valamilyen horrortörténet az egészségügyben. Ezen a héten derült ki, hogy pénz- és szakorvoshiány miatt bezárják a főváros csúcskórházának koraszülött centrumát. 24 óra sem telt el, és a közvélemény arról értesült, hogy ugyanebben a kórházban nem ismertek fel egy agyhártyagyulladást, ami a hazaküldött és ellátatlanul maradó kamasz lány arcának lebénulásához vezetett.


És ez csak a jéghegy csúcsa, azok az esetek, amelyek véletlenül nyilvánosságra kerülnek. A mélyben ott látjuk az évi ezernél is több áldozatot szedő kórházi fertőzéseket, a visszafordíthatatlan egészségromlást okozó várólistákat, a hálapénzt, az eszközhiányt, a száraz kenyérre odahányt penészes párizsit, az orvosnak és a betegnek is megalázó környezetet.
Az egészségügy egész rendszerét már csak a tehetetlenségi erő és néhány lelkiismeretes ember munkája tartja össze. Ide vezetett az, hogy a kormány nyolc év alatt iszonyatosan sok pénzt vett ki az egészségügyből. Ezalatt a kórházak lepusztultak, az orvosok pedig elvándoroltak. A döntéshozók megállíthatták volna ezt a folyamatot, de nem érdekelte őket, mert ha nekik valamilyen bajuk van, akkor a néptől elzárt VIP részlegen megkapják a megfelelő kezelést. Vagy elmennek a magánkórházba, ahol egy vizsgálat 30 ezer forint, egy kisebb műtét pár millió. Összeloptak annyi pénzt, hogy ne jelentsen gondot nekik ennek kifizetése.


A többieknek meg ott a kifosztott, lerohasztott állami egészségügy, ahonnan nemcsak az orvosok, hanem már a nővérek is elmenekültek, mert az ALDI jobban fizet.


Érzékelve az egyre növekvő elégedetlenséget, a kormány most bejelentette, hogy "hatalmas" béremelés lesz az egészségügyben. A részleteket megnézve kiderül, hogy egy többéves, elhúzódó programról van szó, amilyet már láttunk az oktatásban is: sok hűhó volt semmiért. Az arányokra és a szándék komolyságára jellemző, hogy béremelésre jövőre 14,1 milliárd forintot kívánnak fordítani. Hajszál pontosan ugyannyit, mint amennyit a Vidi nemrég átadott stadionjára költöttek.


Tehát eddig is meg volt a pénz a költségvetésben, csak nem az orvosok bérére, hanem üres lelátókra herdálták el. A kormány "béremelős" bejelentése egy beismerő vallomás: a foci támogatása fontosabb volt mint a magyar betegek meggyógyítása.

102 views0 comments