• Hunor Magyar

A sötét pénzmosások politikusaiAz Európai Parlament megtárgyalt egy javaslatot, amely a sötét pénzmozgás elleni fellépésről szólt. A határozatban megfogalmazott szándék arra irányul, hogy az Unió visszaszerezhesse a csalás révén harmadik országokba került pénzeket és vagyonokat.

Mindenki könnyen el tud képzelni ilyen esetet: gondoljunk például egy olyan oligarchára, aki az uniós pályázatokon összecsalt vagyonából offshore cégek segítségével jachtot vagy magánrepülőgépet vásárol.

Az ő érdeke egyértelműen az, hogy az Unió ne deríthesse ki hova került a pénz, így ne legyen módja visszavenni azt, amit csalással és korrupcióval loptak el. Az egyszerű állampolgárok érdeke viszont pontosan az, hogy az Uniónak legyen ilyen eszköze, mert jobb ha kórházakra költik el az adófizetők pénzét és nem arra, hogy macskákat repültessenek Los Angelesbe gyógyíttatni.

Amikor ilyen határozatról szavaznak, akkor világosan kiderül, hogy ki hol áll. Ilyenkor nincs mellébeszélés, dönteni kell: a politika az állampolgárokat vagy a tolvajokat védi.

A szavazás megtörtént.

Az összes európai kormánypárt közül egyedül a magyar voksolt nemmel a pénzmosás elleni küzdelemre és az Európából kilopott vagyon visszaszerzésére.

Elvált a szar a májtól.

320 views0 comments