• Hunor Magyar

A miniszterelnök fizette a magánrepülőzést – de mibül?Gyorsabban tért napirendre a közvélemény a legbotrányosabb hírek felett is, mint ahogyan az OTP magán repülőgépe hasítja az eget a miniszterelnökkel a fedélzetén. A legfrissebb ilyen hír éppen ezzel a repülőgéppel kapcsolatos: az OTP vezetője azt nyilatkozta, hogy a miniszterelnök mindig személyesen fizetett, amikor igénybe vette a luxusrepülő szolgáltatásit.


Ha a miniszterelnök valóban fizetett az utakért, akkor nem kapott több millió forint értékű ajándékot egy magáncégtől (OTP) vagy annak vezetőjétől (Csányi). Ez azért fontos információ, mert ha ajándékba kapta volna az utazásokat, akkor az megvesztegetésnek minősülne még abban az esetben is, ha a miniszterelnök feltünteti ezeket a juttatásokat a vagyonnyilatkozatában. De nem tüntette fel. Ha tényleg fizetett az utazásokért, akkor persze nem is kellett feltüntetnie őket.


Viszont így nem kerülhető meg az a kérdés, hogy miből fizette ki ezeket az utakat. A legális jövedelméből ugyanis biztosan nem futja ilyen kiadásokra.

A magánrepülő igénybevétele csak akkor nem számít ajándéknak, ha ténylegesen azt az összeget fizette ki, ami megfelel a piaci áraknak. Ha ennél kevesebbet kért tőle az OTP, akkor a piaci ár és az elkért összeg közötti különbözet minősülne ajándéknak, amit egy olyan politikai vezetőnek adtak, aki a döntéseivel kedvezően vagy kedvezőtlenül befolyásolhatja a cég működését.


Ez a megvesztegetés tankönyvi esete lenne.

Higgyük el, hogy nem ez történt. Akkor a miniszterelnök a piaci árat fizette ki, ami egy-egy ilyen utazásnál még akkor is milliós nagyságrendű összeg, ha többen osztják szét egymás között a költségeket.


A miniszterelnök viszont adózás után nagyjából másfél millió forintot vihet haza havonta. Ebből a rendszeres magánrepülőzés nem jön ki. Az Index cikke csak a tavalyi második félévben hat utazást említ.


Persze pontosabban látnánk, ha bemutatnák a számlákat. A hatályos törvények szerint egy szolgáltatás értékesítésénél számlát kell adni. Akkor is, ha fagyit adunk el, és akkor is, ha személyszállítást végzünk. Az teljesen mindegy, hogy autóval vagy magánrepülővel fuvarozunk.


Hol vannak a számlák? Mekkora összeg szerepel rajtuk? Ha nincsenek számlák, hol vannak az adóellenőrök?

Persze ezekre a kérdésekre csak akkor kapunk válaszokat, ha a közvélemény nem tér ilyen gyorsan napirendre még a legdurvább botrányok felett is.

415 views0 comments